Regio informatie
departement Corrèze

(Nouvelle-Aquitaine)
Mooi en niet verpest

Er zijn eigenlijk twee Corrèze´s.
Die in het oosten, hooggelegen met veel naaldbossen, en die in het westen, een lieflijk heuvellandschap met veel dorpjes, loofbomen, weilanden, rivieren en kabbelende beekjes. Voor de hele Corrèze geldt: het is rustig, landelijk en nog niet verpest.

Dwalend over kleine weggetjes - er zijn bijna alleen kleine weggetjes - blijkt elk dal anders.
Door de vele bochten raak je je richtingsgevoel kwijt. Totdat je weer in een rustiek dorpje terecht komt, in gele-, rode- of grijze natuursteen.

Het mooiste en allerroodste plaatsje is Collonges-la-Rouge, vroeger rijk geworden door de wijnbouw.
En sla het nabijgelegen Turenne niet over, een stadje op een steile heuvel met de ruïne van een kasteel op de top.

Iets naar het oosten ligt Argentat aan de rivier de Dordogne, maar die omgeving is al uitgekauwd door Martin Bril en Henk Spaan.
Dan liever Pompadour met, jawel, het kasteel van madame de Pompadour en met de Haras National, de stoeterij. Hier hebben paarden voorrang.

Leukste museum is het Musée du Président Jacques Chirac in Sarran. Het museum gaat - gelukig - niet óver Chirac, het bevat alle cadeaus die hij kreeg als president. Vooral in het dépot staan de meest oogverblindende geschenken.
Dat het museum hier is gebouwd is geen toeval, Chirac komt uit de Corrèze en zijn vrouw er gemeenteraadslid.

Elk dorp houdt wel een kneuterig feestje, het fête de la framboise of het fête de la pêche. Bijna altijd met een rommelmarkt, een mini-kermis, een uitgebreide maaltijd - in de Corrèze geen feest zonder eten - en ´s avonds vuurwerk.

Om terug te komen op het eten, elke zich respecterende plaats houdt wekelijks een Marché des producteurs du pays.
Lokale producenten verkopen hun vlees - van Limousin-koeien! - , forellen, geitenkaasjes, taartjes, wijn en brood en om zeven uur gaan de barbecues aan. Al het lekkers wordt aan lange tafels genuttigd, veelal onder het genot van livemuziek.

Niet te missen: Les Pans de Travassac, Gimel les Cascades, Les Tours de Merle, les Orgues de Bort, Massif des Monédières, Collonges-la-Rouge, Turenne, musée de Jacques Chirac, Arnac-Pompadour, de markt op zondagochtend in Objat.
Gîtes la Colline
Roger Tel
La Chapelle Salamard
19130 Saint Solve
Frankrijk

tel
web   
(00.33) 05.55.25.52.20
www.giteslacolline.com
Tekst en foto´s: © 2011-2018 Joep Altona.
De tekst en/of de foto´s mogen niet worden gebruikt of opgeslagen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.


Powered by Travel-n-Traffic
Beginpagina|Regio informatie|Onroerend goed|Adverteren
X